naslovna stranahead officetrazikontaktirajte nasin English
 
IPPC DIREKTIVE
Seminar o IPPC direktivama održan u Sarajevu 30 -31. jula. 2003.
 


Evropska zajednica je 1996. utvrdila nova pravila u sistemu izdavanja dozvola za industrijska postrojenja kroz direktivu IPPC (Direktiva 96/61/EC). Ta direktiva (Integrated Pollution Prevention and Control) odreduje zahtjeve koji se postavljaju pred industriju zemalja clanica kako bi se smanjio i uspješnije nadzirao ukupni uticaj industrijskih postrojenja na okoliš. Dozvola koju vlasti izdaju po direktivi IPPC jedinstvena je, objedinjuje sve segmente okoliša (zrak, voda, otpad, tlo) i zasniva se na konceptu BAT – Best Available Techniques, najbolje dostupne tehnike. Bit je takve dozvole da integrira preventivne mjere (čistija proizvodnja, ekoučinkovitost) i okolišno prihvatljiva “end of pipe” rješenja u obradi otpada. Direktiva je u zemljama EU stupila na snagu 2002. Većina zemalja u procesu pridruživanja EU ima razrađene planove za prilagodbu svoje legislative, ali i svoje industrije direktivi IPPC.

U organizaciji Regionalnog centra za okoliš za Srednju i Istocnu Evropu – Ured za BiH, pod pokroviteljstvom Evropske zajednice kroz REReP, 30 –31. jula/srpnja 2003, u hotelu “Grand” u Sarajevu, održan je nacionalni seminar o IPPC direktivi kao novom pristupu reguliranju odnosa industrije i zaštite okoliša.
Seminar pod nazivom "Predstavljanje IPPC Direktive prema zahtjevima Bosne i Hercegovine" je organiziran u okviru projekta REReP 1. 3 “Podrška u razvoju okolišnog zakonodavstva u zemljama jugoistočne Evrope”
Seminaru su prisutvovali učesnici/predstavnici vladinog sektora oba entiteta i Brčko Distrikta, zatim predstavnici industrijskog i privrednog sektora i predstavnici međunarodnih organizacija i BiH NVO-a. Pored domaćih izlagača, svoja iskustva kroz prezentacije su predstavili i strani stručnjaci zemalja Zapadne i Srednje Evrope, kao i susjednih zemalja.
Ciljevi dvodnevnog seminara/radionice su bili:
ˇ Unaprijeđenje procesa približavanja okolišnoj legislativi Evropske Unije - Direktive Prevencije i Kontrole Zagadivanja (IPPC)
ˇ Predstavljanje pregleda uključenih direktiva u okviru IPPC, principi i zahtjevi
ˇ Razmjenjivanje iskustva IPPC direktive – države članice EU, države pristupnice EU i države jugoistočne Evrope;
ˇ Određivanje preporuka za dalje preuređenje IPPC Direktiva u BiH.


Za detaljnije informacije o projektu možete se obratiti projekt menadžeru u Centrali REC-a:
Gđa.Tsvetelina Borissova
Project Manager/Lawyer
Environmental Law Programme
The Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe
Ady Endre ut 9-11 2000 Szentendre, Hungary
Tel: (36 26) 504 095
Fax: (36 26) 311 294
E-mail: tborissova@rec.org


kao i uredu REC-a u BiH
Gdin. Nešad Šeremet (nseremet@rec.org.ba)
Gdin. Đorđe Stefanović (rec.bl@inecco.net)

 

 


Lista učesnika u pdf. formatu

Dnevni red u pdf. formatu

Prezentacije u zip. verziji (na B/H/S i engleskom jeziku)

Materijali u zip. verziji


 

 

  naslovna stranahead officetrazikontaktirajte nasna vrh stranice